COMPUMAP ismertetőDokumentációk letöltéseA programcsomag funkcióiVegye fel velünk a kapcsolatotProgramcsomagok, kiegészítőkMagyar nyelvEnglish language

 A COMPUMAP NAVIGATOR a COMPUMAP program speciálisan léginavigációs célokra kialakított változata, amely speciális, csak repülés tervezésnél és repülés közben fedélzeti mozgótérkép üzemmódban használatos funkciókkal rendelkezik. Általánosságban ott használható jól, ahol jelenleg is papír térképeket használnak, pl. a légi tömegközlekedés útvonalaitól távol esô helyen történő VFR repülésnél.
 A programcsomag funkciói
 Működési feltételek
 Programcsomagok, kiegészítők
 Dokumentációk
 TÉRKÉPDEMO Letöltés

 NYITÓOLDAL: Mi a COMPUMAP ?

Néhány példa ezekre:
A légimentő és "repülő doktor" szolgálatok célpontjai gyakran még a nemzeti repülôtérképeken sem szerepelnek, ezért jó, hogy a COMPUMAP többféle térképet, köztük topográfiai térképeket is kezel egyszerre. Az útvonal megtervezhetô repülés előtt egy sok térképet tároló nagyobb asztali PC-n, de fedélzeti számítógéphez kapcsolt GPS vevô birtokában el lehet indulni elôzetes tervezés nélkül is. Ezesetben úgy kell repülni, hogy a COMPUMAP iránymutató nyila a célra mutasson. (Gyors indulás!)

Megbízható hardver birtokában a COMPUMAP lehetővé teszi az idôjárási minimumok lecsökkentését, pontosan olyan esetekben, amikor amúgy is több a baleset. Ugyanezek a szempontok indokolhatják a COMPUMAP használatát katonai repülésben ejtőernyős és deszant kihelyezésnél, továbbá légitaxi (helikopter) szolgálatoknál.

A rendôri repülőszolgálatnál, például földi cél követésénél tudni kell a helyszint "emberi nyelven" megadni. A COMPUMAP célszerűen megválogatott helyi térképei ezt kiszolgálják.

A COMPUMAP autós utvonaltervező változatától eltérôen a COMPUMAP Navigátor változata rendelkezik egy repülés közbeni útvonalmódosító funkciócsoporttal, amelynek segítségével repülés közben is lehet kitérőket vagy módosított útvonalpontokat tervezni.

Egy speciális funkció biztosítja légifelvételek tervezésének egyszerű kivitelezését, megadott számú pont meghatározott irányú és eltolású elhelyezését az útvonaltervben.

A sport, elsôsorban a vitorlázórepülőversenyek szervezésénél a fordulópontokat nem a Jeppesen-repterek jelentik, ugyanakkor a verseny útvonaltervét össze kell vetni a korlátozott légterekkel, amit a COMPUMAP messzemenőkig támogat. Ennek része például a háromszögrepülés tervének ellenőrzése a FAI szabályok alapján, vagy az ún. Waypoint Expert funkció, amely lehetővé teszi a sokszögü útvonalak sarkainak mozgatását egérrel egy bizonyos oldalarány vagy összhossz elérésére.

A repülôversenyeken ma már terjed a GPS alapú ún. dataloggerek használata, ezek kiértékeléséhez is hasznos segédeszköz a COMPUMAP, ami - fedélzeti üzemben - maga is rendelkezik útvonalrögzítô szolgáltatással.

A hôlégballon-repüléssel kapcsolatban a COMPUMAP Navigator két speciális funkcióval rendelkezik:

    – Kettôs koordinátarendszer: a földrajzi koordinátákon kivűl még használja a ballonversenyeken szokásos ún. grid-koordinátarendszert is, ami 10 méteres lépések egész számú többszöröse. Ennek analógiájára más monoton növekvô, természetes számokra épülô koordinátarendszer (pl. kisebb területre kalibrálva EOV) is használható másodlagos koordinátaként.

    – A hölégballon-versenyeken a pilóta által kijelölt illetve a zsűritôl várt pontok adatbázisba rendezéséhez van egy "gyorstüzelő" pontfelvételi lehetôség.

Légifényképezés előkészítéséhez a COMPUMAP Navigator rendelkezik azonos irányú eltolás és távolság melletti sorozatfelvételek készítéséhez egy sorozatos pontfelvételi lehetôséggel. Emellett a légifényképezésnél is jelentôs segítség a felvételek rendezéséhez az útvonal- és pontrögzítô funkció.

A COMPUMAP Navigator változata rendelekezik a Garmin gyártmányú GPS vevôk legtöbbjéhez útvonalpont és útvonal letöltési lehetőséggel.

A COMPUMAP Navigator változatának CD-jén a földi változat térképein felül még jónéhány speciális repülôtérkép és pontadatbázis (repülőterek, jelentőpontok, irányadók) továbbá megkülönböztetett légtereket leíró térinformatikai adatbázis is megtalálható.


További információ és megrendelés:
POLITEXT BT. 4026 Debrecen, Bethlen u. 29. X. 37.
Telefon: (52) 340-113 ; (20) 371-2472
E-mail: compumap@compumap.hu

(c) POLITEXT Bt. , 2002.