FOTOMAP-C alapvetően nem egy szoftvertermék, hanem egy szolgáltatás, amely magában foglalja a légifelvételek készítésének szervezését, az elkészült felvételek elsődleges feldolgozását és a fotótérképek felhasználói kezeléséhez szükséges szoftver átadását. Megfelelő körülmények között természetesen tárgyalhatunk a teljes know-how átadásáról is.

A FOTOMAP egy olyan korábban csak óhajszinten megjelenő igényt elégít ki, ami csak a GPS és a térinformatikai szoftverek "demokratizált" elterjedésével vált lehetségessé. Aki ilyesmivel foglalkozott, gyakran szembesült azzal, hogy az erre hivatott állami és államilag irányított szervek által készített geodéziai igényeket kielégítő légifelvételek ugyan elvben bárki számára hozzáférhetők, de igen drágák és kevésbé frissek. Célirányos felvétel készítésére ugyan van lehetőség, ez esetben megszűnik a frissesség probléma, de fokozottan jelentkezik a költségességA FOTOMAP-C rendszer a COMPUMAP szoftvercsomag lehetőségeit felhasználva és kibővítve ezeket a problémákat kívánja megoldani. A dolog "hardver-részén" olcsóbban kiállítható könnyűrepülőgépeket és fél- vagy teljesen professzionális, de mégis általános célú digitális fényképezőgépeket használ. Kis magasságban, de jó felvételi lehetőségek mellett nagyszámú kis területet átfogó légifelvétel készül, szemben a professzionális fotogrammetria kisebb számú, de nagyobb területet átfogó felvételeivel, amiknek emiatt extra képminőségi igényeket kell kielégíteni.

A professzionális felvételek fotogrammetriai felhasználásának feltétele az objektív tengelynek a földfelszínre merőleges beállítása, aminek megtartása költséges stabilizáló rendszereket igényel. Ezt a FOTOMAP-C rendszer is megcélozza, de nem biztosítja minden körülmények között, párfokos eltéréseket megenged. Ennek ára, hogy felvételeket nem lehet összedolgozni egymással, külön életet élnek.  A tökéletesen függőleges tengelyű, a domborzati torzulásokat számítógépes korrekcióval kiegyenlítő ún. ortofotóknál a kész felvétel koordinátahelyesen kalibrálható a geodéziai célokra. Ezt az igényt a FOTOMAP-C csak olyan mértékben tudja kielégíteni, amennyire a terep sík és a kameratengely függőleges, ezek híján ugyan lesz koordinátakövetés, de nem lesz pontos. Többek között ezért nem beszélhetünk közhiteles légifelvétekről, amik azonban a már említett csökkentett igényeket kielégítik.

Az elkészített légifelvétel csomagot különböző szoftverek használatából álló elsődleges feldolgozással rendezzük. A programok egy része jelenleg is létező részben fizetős, részben a világhálóról ingyen is letölthető, ezeket felesleges lenne újra "feltalálni". Másrészük saját fejlesztésű szoftver, együttes alkalmazásukkal jön létre a felhasználó céljaira rendezett kép- és adatcsomag.

Ennek két kimeneti formája van.

GoogleEarth alapú prezentáció

Egy segédprogram a légifényképezés során rögzített GPS-nyomvonal (tracklog) és a digitális felvételeken rögzített felvételi idő alapján megállapítja az egyes felvételek készítési helyét, ami olyan mértékben lesz igaz, amilyen mértékben a kamera függőlegesen a talajra nézett. A program elállít egy-egy kisméretű bélyegképet és egy valamivel nagyobb nézőképet, amiket egy .kml formátumú tablófájl készítésével rátablóz az intenet-alapú GoogleEarth pillanatnyilag a világhálón rendelkezésre álló műholdas vagy térképére. (Ennek minősége változó "szerencsésebb" helyeken maga is használható a FOTOMAP-C elé kitűzött célokra, de a minőség és frissesség itt is változó (igaz ingyen van.) A bélyegkép felé vezetve az egérmarkert megjelenik a nézőkép, amiből eldönthető, hogy ez-e a nekünk kellő felvétel. (A FOTOMAP-C feltételezi a nagy átfedéssel történő felvételezést, tehát ugyanaz az objektum több képen is szerepelhet.) Ha rákattintunk a nézőképre, rövidebb-hosszabb idő után megjelenik a valóságos felvételnek egy továbbra is kicsinyített, de már jól vizsgálható változata. Ha a teljes felbontású képet kívánjuk látni, akkor a kép azonosítóját feljegyezve egyéb képmegjelenítővel kell a képet megnézni, illetve a COMPUMAP-C másik kimeneti formájánál ez a korlát nem jelentkezik.

 

OziExplorer alapú prezentáció

Az első fázisban alapfeldolgozott képhalmazból és a Google-alapú megjelenítés egyik "melléktermékéből", az egyszerű szöveges képnév-koordináta listából további feldolgozással készülnek további közbeeső fájlok, amiknek végeredménye az, hogy a felhasználó minden kézhez kap egy a közkedvelt OziExplorer programban való megjelenítéshez szükséges .map  segédfájlt. Ha az OziExplorer telepítve van, akkor bármelyik ilyen a neve alapján megadott fájlra kattintva (itt lehet használni a Google-fázisban történő vizuális kiválasztást) megjelenik a légifotó az Ozi térképeként.

Mint OziExplorer térképen, koordináta keresés/visszajelzés van, területet, távolságot lehet mérni stb. Itt jön be a légifelvételezés pontossága. Mivel a koordináta-kalibráláshoz csak a középpont koordinátája és a kép által ábrázolt földi téglalap mérete áll rendelkezésre, a kalibrálás feltételezi, hogy a kamera merőlegesen nézett a felszínre, és a repülési magasság nem változott ahhoz képest, mint amikor ismert földi objektum alapján kalibrálták. Ezesetben fed le a kép egy ismert méretű téglalapot. Bármely eltérés vagy a négyszög oldalainak párhuzamosságát, vagy a méretét befolyásolja. Megfelelő - egyre dráguló - műszaki megoldásokkal az eltérés csökkenthető, de teljesen meg nem szüntethető. Ezért tapasztalati alapon 10-100 méter közötti eltéréssel még sík, vízszintes terepen is számolni kell, tagolt domborzatnál még többel is. Ezért leszögezhetjük, hogy ez a koordinátázás csak egy más forrásból is ismert földi objektum megkeresésére alkalmas, a távolság-területmérések is csak hozzávetőlegesek. Ha nagyobb pontosságra van szükség, egy-egy felvétel pontossága javítható ismert pontok koordinátájának lekérésével vagy  földi GPS-es utánméréssel. Ezeket az OziExplorer kalibrációs eljárásának megfelelően hozzá lehet adni a FOTOMAP-C által adott kalibrációhoz. Ezzel a pontosság javul, de tökéletes (pár méteres nagyságrendű) még így sem lesz, mert a légifelvétel nem felel meg egyetlen az Ozi által ismert vetületnek sem. (Ezt a professzionális geodéziai rendszerekben igen bonyolult szoftverek hidalják át.)

A felhasználói keresőrendszer tartalmaz még egy koordináta szerinti keresési lehetőséget is, egy keresőablakba be lehet írni a keresendő pont koordinátáját és a program kiválasztja a légifelvétel halmazból azt, amelyiknek középpontja legközelebb van a keresett koordinátához A koordináta megadható fok/perc formában és EOV koordinátaként. Külön "trükként", - hogy a kézi átírást elkerüljük, - a keresőprogram importálni is tud szöveges koordinátát a Windows-vágólapról. Ennek formátuma azonban kötött, jelenleg a www.holvan.hu internetes térkép koordináta kijelző ablakának szövegtartalmát kezeli, így ha abban az internetes utca/házszám szerinti vagy térképen történő kereséssel megjelölünk egy pontot, annak koordinátája átvihető a FOTOMAP-C képkeresőjébe és ott az ennek megfelelő légifotó megjeleníthető.

A FOTOMAP-C úgy jeleníti meg a kiválasztott légifelvételt az OziExplorerben, hogy be van rajta jelölve rajta a keresett koordnáta 100 méteres körzete, ezen belül már helyi ismeretek alapján kell megkeresni egy földi objektumot.

Mindent összevetve a FOTOMAP egy újszerű megközelítése a légifényképezésnek, semmiképpen sem pótolja a mérőkamerás fotogrammetriai felvételeket, de egy kisebb igényekkel fellépő alkalmazói körnek módja van ezt a költségkímélő, ugyanakkor talán részletgazdagabb megoldást választani.

    Professzionális légifelvétel 2000 méterről                   FOTOMAP felvétel 1000 méterről

  

NYITÓOLDAL:
Mi a COMPUMAP ?

További információ és megrendelés:
POLITEXT BT. 4026 Debrecen, Bethlen u. 29. X. 37.
Telefon: (52) 340-113 ; (20) 371-2472
E-mail: info@compumap.hu

(c) POLITEXT Bt.  2008.